perjantai 18. elokuuta 2023

Muistojen poluilla

 

Viikko sitten ajelimme Ahvensalmelle, jossa asuimme noin 20 vuotta. Tässä on näkymä Ahvensalmen kauniilta hautausmaalta. Kiertelimme ja katselimme hautoja. Tunsimme heistä melkein kaikki. Monta muistoa tuli mieleen.
Hautausmaan kappeli on pieni. Sieltä siunataan vainajia ja jouluaattona on hautaushetki. Usein kävelimme sinne naapurini kanssa ja siitä se joulu aina alkoi.
Pysähdyimme sitten Oraviin ja nautimme makoisat kahvit Oravin kyläkaupan kahviossa. Siinä on myös ravintola samassa rakennuksessa ja hotelli vieressä. Lähitienoilla on myös vuokrattavia lomahuviloita. Kaunis paikka kanavan varrella. 

Kanavan toisella puolella on vanha kyläkauppa, joka oli toiminnassa meidän asuessa. Rakennuksessa on nyt ehkä asuntoja tai vuokrattavia lomahuoneita.

Oravin silta kuvattuna vanhan kaupan puoleiselta rannalta.


Samalla puolella oli myös Makasiiniravintola ja takana näkyy nykyisen kyläkaupan maisemia.


Ahvensalmi ei ole paljoakaan muuttunut kolmeenkymmeneen vuoteen, jonka olemme olleet sieltä pois. Kyläkauppa ja -koulu on lakkautunut sieltä ja joku maatila on laajentunut ja muutama talo on tyhjillään. Kaunis paikka sekin ja hyvä kasvattaa lapset maalaismaisemissa, jossa silloin palvelut oli hyvin saatavilla.

Oravista on poistunut pari kauppaa, neuvola, pankki ja posti, kuten maalla on yleistä. Matkailu on tuonut uuden kaupan, ravintolan, hotellin ja paljon muuta. Linnansaaren luonnonsuojelualue on aivan vieressä ja laivalla pääsee muuallekin.

Olisimme olleet tervetulleita ainakin muutamaan paikkaan, mutta en jaksanut nyt kerralla enempää. Ajelimme sitten Enonkosken kautta kotiin. Sieltä jäi kaikki kuvat ottamatta, kun väsymys iski.

Tänään siivoilin norkkoja ja muutakin pois lattioita, että viikonloppu sopii sisään.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


4 kommenttia:

 1. En ole koskaan käynyt Oravissa. Kaunis paikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla on tosi kaunista. Paljon vanhaa, vaikka uuttakin on rakennettu.

   Poista
 2. Kaunis paikka ja rauhallisen näköinen hautausmaa. Siellä on paljon historiaa ajasta ennen meitä jaa sinne jää jälkeemmekin. On ihana silloin tällöin päästä näkemään paikat jotka on olleet joskus tärkeitä elämässä. nähdä se mikä on jäljellä menneestä ja mikä on tullut uutta.
  Oikein hyviä syyskesän päiviä teille:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mummeli! Kun jaksan vielä liikkua, haluan käydä noita paikkoja läpi. Muistot antavat voimaa jaksaa eteenpäin.

   Poista