maanantai 7. maaliskuuta 2016

vanhanaikaista mussuttelua

Meidän jääkaapista löytyy näitä aina ja perunoita ja sipulia. Kellaria emme omista eli pussikamaa noin viikon tarpeeksi haemme ihan marketista. Kaalista teen salaattia eri lisäkkeillä. Vain mielikuvitus on siinä rajana ja säilyy jääkaapissa muutaman päivän hyvänä.
Kuivattuna löytyy vaikka mitä, Sieniä on kuivattuna ainakin viittä eri lajia.
Eilen hautui nyhtöpssua uunissa. Iltapalalla meni ruisleivän päällä jo hiukan. Tänään syötiin ja muutama pakasterasia meni pakkaseen laiskoja ruokapäiviä varten Hernekeittoa keitän joskus ison kattlilallisen ja pakastan. Helppoa laiskan päivän ruokaa sekinja halpaa.
Aamupalalla ja välipalalla söin tälläistä mössöä. Maustamatonta jogurttia ja omasta pakkasesta eri marjoja. itse kerättyjä.

Miksi mä näitä kuvailin, kun en edes osaa ruokakuvausta? Bongasin keskustelun suomalaisen ruuan kalleudesta. Kurkut, tomaatit ovat kalliita tähän aikaan ja ne ei kuulu joka päivä meidän ruokavalioon talvisin. Samoin en kaipaa uusia perunoita talvella ovatpa ne ulkolaisia tai kotimaisia. Joskus kesällä esikeitän parin ruuan uudet perunat ja pakastan, jos satun saamaan pieniä valio yksilöitä. Herkkua pakkasen keskellä; uudet perunat höyrytettynä.


Tänään höyrytin kasviksia, keitin perunoita ja tein pakastettuista kantarilleista soosin nyhtöporsaalle. Kaalisalaatti kuului tällekin aterialle.

Yritämme syödä mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa monipuolisesti. Tottakai ostan muutaman kurkun ja tomaatiin myös talvella, vaikka niiden maku ei olekaan paras mahdollinen. Myös sitrushedelmiä ostan vaihteeksi muutaman pussin ym. herkkua. Vitamiinit napsin omakeräämistä marjoista ja niitä meneekin iso arkullinen vuodessa.
Kesällä syömme paljon vihreää salaattia, jota saamme omista kasvatuslaatikoista, kasvimaata ei rantatontilla ole. Loppukesästä tomaattia, kurkkua, kurpitsaa ym syömme urakalla omasta kasvihuoneesta ja onhan se kaupassakin silloin halpaa ja maukasta.

Mielestäni kotimainen ruoka on ihan edullista, kun valitsee oikeat raaka-aineet ajankohdan mukaan. Eritavalla maustamalla saa vaihtelua ruokaan. Teen aina pariksi päiväksi ruokaa silloin on aikaa muullekin.  Vanhanaikaista meidän ruokalu voi olla, no vanhoja me olemmekin. Toisekseen haluan kokeilla asioita. Teen ja kokeilen monia ruokia. Vehnää en käytä kuin vierasleivonnassa. Samoin pasta ja riisi ei vaan sovi mulle.

Näen blogeissa upeita ruokakuvia ja minulle tuntemattomia ruokia. Tunnen silloin olevani ihan kiviajalla elävä.
Vieläkö joku syö näin vanhanaikaisesti kuin me? Onko teille kotimainen ruoka tärkeä asia? Entä lähiruoka?

Mukavaa viikon alkua kaikille!

4 kommenttia:

 1. Teillä tuntuu olevan kovin samanlainen ruokameininki kuin minullakin,. niin paljon omaa kuin on käytössä ja terveellisiä kotimaan juureksia käytän aikalailla, myös pakastevihannekia, niin itse pakastettuja kuin osin ostettuja.
  Käyn kaupassa hyvin harvakseltaan kun on matkaakin 10 km, ei joka pikkuasian takia viitsi lähteä Kyllä ruokaa saa melko edullisesti itse valmistaen ja noita entisajan hyviä keinoja käyttäen.
  Hyvää viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakastevihanneksia itsekin käytän paljon ja niitähän on nykyisin saatavilla erilaisia. Harvoin mekään kaupassa käydään, 11 km matkaa.

   Poista
 2. Totta maar voit kuvailla, hyvältä näyttää, eihän kaiken tarvi olla niin stailattua. Nyhtöpossu nam ja tuo jälkkäri. Nyt on niin nälkä, että voisin syödä koko maailman! Mukavaa uutta viikkoa Marketta <3

  VastaaPoista