perjantai 7. tammikuuta 2022

Muutosta tulossa, mikä tekee kodin

 

Elämä on täynnä muutoksia. On aika kerätä oman elämän raameja, haalia tavaraa ympärille. Isompi pöytä, jonka äärelle perhe mahtuu, useampi sänky, kaappeja kaikkien vaatteille jne...

Lapset muuttaa pois ja tarpeet muuttuu. Joku ihmettelee isoa asuntoa. No lapsilla on puolisot ja lapsia, haluamme heidät majoittaa tänne. Asumme keskellä ei mitään ja hotellit on kaukana. Iso pakastin säilöö ruuat, kun kaupat ja kuppilat on kymmenien kilometrien päässä. Mikä ilo on herätä lapsien ääneen aamulla ja höpsötellä yöasuissa pitkin aamua lapsenlapsien kanssa.

Sitten tulee eteen asunnon iso remontti, johon meillä ei ole varaa tai emme halua lainaa enää tässä iässä. Ja alkaa tulla sairauksia kummallekin ja kaiken hoitaminen vaikeutuu. Lapset auttaa, mutta heillä on oma elämä.Tulee tarve etsiä uusi asunto. Onneksi meillä on eräs, joka haluaa ja on varaa korjata tämä meidän kotimme. Tämä on ollut vuosikymmeniä meidän turvapaikka, ensin mökkinä ja nyt kotina.
Mutta mistä löytyy meille koti ja mitä me siltä haluamme. Mikä on meille kodissa tärkeää Sitä olemme pohtineet viime aikoina paljon.
Viihdymme miehen kanssa yhdessä, mutta kaipaamme omaa tilaa ja tekemistä. Mies katsoo televisiota, joka ei minua kiinnosta. Mä rentoudun näpertämällä kaikkea ja se vaatii pöytä tilaa ja säilytystilaa. Yöllä pitää pystyä liikkumaan ilman, että häiritsee toista.
Muutossa on tärkeää kenen kanssa muuttaa ja meillä se helppo.
Maisemasta pitää luopua varmasti ja luonnon rauhasta, ehkä pystymme. Tulemme tänne vierailulle, jos oikein tiukkaa tekee.
Tavaroista tottakai luovutaan. Jotain tavaroita lapset ja lapsenlapset haluaa ja heillä ei ole nyt mahdollisuus niitä ottaa. Mihin mä ne säilön? Tyttö painii samojen ongelmien kanssa, yksin. 
Poika on etsinyt asuntoa meille ja onpa vaikeaa löytää, kun mies ei haluaisi paikkakuntaa muuttaa, no en kai minäkään. Vaikeaa on, kun itse ainakin olen aina kotona ja harrastan myös kaikkea kotona. Jos maailman tilanne muuttuu, haluaisimme myös nähdä muutamaa ystäväämme. No se vaatii yöpaikkaa heille. Tai tyttökin voi tulla yöksi tai lapsenlapset...
Täältä ei vaan löydy mitään ja ehkä vaihdamme paikkakuntaa. Jos löytyisi edes sieltä läheltä, ja pääsisimme piipahtaa täällä.

Oletko miettineet, mitä mahtuu mukaan pienempää asuntoon? Ja mikä teille on tärkeää kotona? Onko se sänky ja keittiö, vai haluatteko tilaa myös harrastuksille?

7 kommenttia:

 1. Monenlaista sitä joutuu miettimään ja pohtimaan jos joutuu kotia vaihtamaan
  Mitä otat, mitä jätät ja kun ei mistään ole kiva luopua. Sitä olen minäkin täällä yksinäni ajatellut entä mitä sitten jos en enää täällä pärjää.
  Toivon teille hyvää ratkaisua pulmaan ja löytyy uusi mieleinen koti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvitsen eniten noita tarvikkeita, joista voin tehdä jotain. Kun asia, kortti, taulu tai joku muu on valmis, olen valmis siitä luopumaan. Mulle näpertely on matka, jossa rauhoitun.
   Kiitos mummeli! Ehkä se kotikin löytyy ja lapsetkin pääsee vähemmällä meidän auttamisessa.

   Poista
 2. Etpä arvaakaan miten paljon noita samoja kysymyksiä ollaan täällä pyöritelty, eikä vastauksia läheskään kaikkiin ole löydetty. Eräs molempia kiinnostava ratkaisu olisi olemassa, mutta se tarkoittaisi lähes kaikesta tavarasta luopumista. Aluksi ajattelin, että sehän käy helposti, mutta yllätyin miten paljon tiettyihin tavaroihin liittyy muistoja. Myös moni muu asia mietityttää, kun en ole niitä rohkeimpia heittäytyjiä, vaikka haluaisin niin kovasti kokea vielä jotain uutta ja erilaista.
  Raha ratkaisisi tämän meidänkin tilanteen helposti, mutta sitä kun ei juurikaan ole, niin meidän on pakko pohtia todella tarkasti tekemiämme ratkaisuja.
  Tsemppiä teille pohdintoihin ja toivon koko sydämestäni, että löydätte teille molemmille mieluisan kodin. Kodin missä molemmat voitte toteuttaa itseänne, viihtyä ja olla onnellisia. Koti on siellä missä ❤ on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun elämä on aina keskittynyt kotiin. Haluan myös harrastaa rauhassa yksin ja etsiä omia ratkaisuja itse. Jos kodissa vaan nukkuu, syö ja katsoo töllöä, aika pienikin riittäisi. Sairaudet myös antaa omat haasteet: toisen pitää pystyä edes jotain tekemään, vaikka toinen kaipaa lepoa.
   Keväällä on pakko aloittaa remontti eli aikaa ei ole paljoa. Toivotaan parasta.
   Kiitos Ansku! Elämä osaa yllättää ja ei aina positiivisesti.

   Poista
 3. Kyllä me Rachidin kanssa ollaan mietitty sitä aikaa kun poikakin joskus muuttaa omaan kotiin. Mihin ihmeeseen me saamme nämä neljän huoneen tavarat mahtumaan. Järki sanoo, että pitäisi sitten muuttaa kaksioon, mutta jotenkin kuitenkin haaveilen kolmiosta, jossa olisi vieras-/askartelu-/ompeluhuone minulle.
  Vaikeita asioita, huoh. Tsemppiä etsintään, toivottavasti löydätte teille kivan uuden kodin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi!
   Täältä ei löydy kuin tosi pieniä kaksioita, ei yhtään kolmiota. Jos tulevaisuudessa tarvitsee apuvälineitä elämiseen, niitä on erittäin vaikea käyttää noissa mini kaksioissa. Mutta eletään toivossa, muutahan emme voi.

   Poista
 4. Metsä ja rauha meilläkin oli tärkeä, kun yli 40 vuotta sitten tänne tulimme. Eka mökkiläisenä ja 30 vuotta vakituisina rakensimme loppu elämän kotia. Vaikka vaikeaa on, on ehkä aika antaa tämä uuden sukupolven huollettavaksi, jos vaan koti löytyy.
  Kiitos Marja-Terttu! Hyvää vuoden alkua sinulle!

  VastaaPoista